Torvisen maja

Avaamme talvikauteen marras-joulukuun taitteessa.

Mikä ihme on munkelo? Se on tietysti täytetty suolainen munkki, jonka löydät legendaarisesta Torvisen majasta Luostolta. Latukahvilaan sivakoidaan myös kuuluisien lättyjen perässä – vai miltä kuulostaisi maukas marjalätty tai ihanan suolainen käristyslätty? Suksin tai ilman, olet tervetullut.

Latukahvila

Talvella Torvisen maja toimii tunnelmallisena latukahvilana, johon on aina ilo poiketa nauttimaan kupponen kuumaa. 30-paikkaisessa majassa on myös A-oikeudet, jos mielesi tekee jotain kahvia vahvempaa.

RUSkahvila

Mikset poikkeaisi Torvisen majalle ruskana? Mukava majamme on varattavissa myös yksityistilaisuuksiin – olipa sitten kesä tai talvi…

Torvisen majan historiasta

Torvisen majan historia juontaa juurensa vuoteen 1957, jolloin rakennus pystytettiin Torvisen kyläseuran toimesta. Se oli alueellisesti merkittävä hetki, sillä kyseessä oli ensimmäinen Luoston matkailukäyttöön tarkoitettu vierasmaja – matkailu oli alueella vasta alkutekijöissään, eikä Luostolta löytynyt vielä edes hotellia. 

Torvisen maja osoittautui kuitenkin suosituksi kohteeksi. Sinne matkattiin kuka mitenkin parhaiten taisi; hevosen kyydillä, suksilla sivakoiden tai apostolinkyydillä. Jotain paikan suosiosta kertoo se, että yksi yö kaksikerroksisen majan kerrossängyssä maksoi 180 markkaa, mikä ei ihan vähän rahaa tuolloin ollutkaan.

Tänäkin päivänä maja on täysin vedetön ja sähkötön. Kauden aikana majan lämmittämiseen menee noin yhdeksän pinokuutiota polttopuita ja valon suovat lamput syövät viitisenkymmentä litraa öljyä.

Torvisen Majan kyltti.
Torvisen Majan sisätilat.

Jonkin aikaa maja oli myös autiotupana, mutta 1980-luvulla kuvaan astuivat Takalan siskokset, jotka totisesti jättivät majaan jälkensä.

Siskokset muuttivat majan latukahvilaksi, josta lähti liikkeelle yhä tänäkin päivänä jatkuva munkkiperinne. Esko Takala muurasi majaan ison ja vaikuttavan takan, johon on upotettu Luoston kuuluisia ametisteja. Koko Takalan perhe käyttikin majan eteen paljon aikaa ja vaivaa, mistä me kaikki voimme olla hyvin kiitollisia. 

Tänä päivänä Torvisen maja palvelee edelleen latu- ja kesäkahvilana, kansallispuiston kyljessä, vain viiden kilometrin päässä Luoston keskustasta. Enää paikalle ei tarvitse tulla hevosen vetämänä, vaan myös autoa on mahdollista käyttää. Monet kuitenkin taittavat matkan mieluiten kävellen, hiihtäen tai lumikengillä lompsien.

Tee varaustiedustelu

Haluatko varata Torvisen majan käyttöösi? Lähetä meille viestiä, jossa kerrot enemmän tarpeistasi. Olipa mielessäsi kokous tai rento illanvietto, majamme taipuu yllättävän moneen tarpeeseen. Olemme kuulolla!

torvisenmaja@gmail.com
Puh. +358 400 581835 / Maria

Luostontie 4
99555 Sodankylä
Suomi